Over ons

Co Bos en Elma Verhoeven van De Vitaminefiets
Co Bos en Elma Verhoeve

Gezonde producten die heerlijk smaken!

Hoe het begon

Co Bos en Elma Verhoeve van de Vitamine-fiets zijn in 2015 gestart met hun duurzame groente- en fruitkwekerij. Wat begon met een volkstuin is nu inmiddels uitgebreid tot zo’n 1,5 hectare grond in Boskoop. Hierop verbouwen ze ruim 200 gewassen. Verkochten ze eerst huis-aan-huis met een grote bakfiets, ondertussen zijn de biologische en onbespoten producten verkrijgbaar in hun winkel in Nieuwerkerk aan den IJssel en op de Rotterdamse Oogstmarkt. En vanaf januari 2022 ook op de Zaterdagse Streekmarkt in Woerden.

Ruim assortiment

Naast verse groente en fruit verkopen Co en Elma ook kruiden, planten, zuivel, ‘aaibaar’ vlees van runderen die goed hebben kunnen bewegen, allerlei zelfgemaakte soepen met verse groente als basis, noten, zaden, brood, gedroogd fruit, sappen, zelfgemaakte jam en honing.

Eigen kweek

Co en Elma leven met de natuur en volgens de wetten van de natuur. Ze kweken volgens de strokenteeltmethode. Dat wil zeggen dat ze, in tegenstelling tot monocultuur, meerdere gewassen in stroken naast elkaar telen. De diversiteit aan gewassen gaat hiermee omhoog. Ook kunnen ziekten en plagen zich minder snel verspreiden. Zo groeien de bonen, kolen, bladgewassen en wortelgewassen naast elkaar en altijd ligt er een stuk land braak. Elk seizoen schuift alles een plek op om het land vruchtbaar te houden. Langs de weg zijn bloemen gezaaid en vogelhuisjes neergezet om vogels te trekken die de insecten op de planten en gewassen opeten.

Zaaikalender

De Maria Thun zaaikalender vormt een inspiratiebron in hun werk. Co volgt de op de stand van de maan gebaseerde kalender nauwgezet. Zo weet hij wat de optimale zaaidagen zijn, wat de geschikte momenten zijn om te snoeien, te spitten of te oogsten. Ook als imker heeft Co er baat bij. De kalender vertelt hem wat de meest gunstige momenten zijn om zijn bijenvolken te verzorgen.

Volle grond

Elma en Co kweken en telen alles in de volle grond en in de buitenlucht. Voor de wintermaanden telen ze in tunnelkassen. Op deze manier weren de gewassen zich tegen de elementen en maken ze meer vezels aan.

Strokenteelt
Strokenteelt
Onze trots!

Educatief bijenhotel

Co en Elma beheren het bijenhotel op het ‘eiland’ aan de Hoofdweg-Zuid in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het hotel, met honderdduizend gasten, is er vooral voor educatieve doeleinden: kinderen bewustmaken van de functie van de bij. Bijen zijn van groot belang voor de natuur: ze zorgen voor bestuiving van planten en gewassen, ofwel voor voortplanting van de natuur. Twee tot drie keer per jaar kunnen Co en Elma honing van de bijenvolken oogsten. Deze honing is verkrijgbaar in de winkel en op de markt.

Slow living

Elma en Co geloven dat een gezond leven begint met gezonde voeding, genoeg bewegen en een gezonde portie stress. Een simpel leven waarin je genoegen neemt met wat je hebt. Als je voeding meer vezels bevat, ben je sneller gevoed en heb je minder eten nodig, ofwel niet vullen maar voeden. Klanten vertellen dat ze zelfs nog wat extra’s proeven in de producten: de liefde die Co en Elma erin stoppen.

Keurmerken

Keurmerk On the way to PlanetProof      Skal Logo

Skal Certificatie

De Vitamine-fiets heeft het Skal-certificaat voor de handel. Hiermee laat de Vitamine-fiets zien volledig te voldoen aan de strenge regelgeving die verbonden is bij de verkoop van aantoonbaar gecertificeerde biologische producten.

On the Way to PlanetProof

De kwekerij van de Vitamine-fiets is gecertificeerd met het On the Way to PlanetProof keurmerk. Het onafhankelijke keurmerk bewijst (‘Proof’) dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor een betere keuze is voor natuur, klimaat én dier. Met het keurmerk werken boeren en tuinders toe naar een productie die in evenwicht is met de draagkracht van onze planeet. Zij zetten steeds verdere stappen om de aarde minder te belasten. (‘On the way to…’). Elk jaar herziet het keurmerk de eisen of scherpt deze aan waar mogelijk.